Tampereen Seudun Vuoden Yrittäjänainen 2023 on Kati Vasell

Tampereen Seudun Yrittäjänaiset ry valitsee vuosittain keskuudestaan Vuoden Yrittäjänaisen, joka on ansiokkaasti toiminut yrittäjänä ja kehittänyt omaa työtään. Vuoden Yrittäjänainen -valinnalla halutaan nostaa esiin yrittäjänaisten työtä, osaamista ja rautaista asennetta yrittäjyyttä kohtaan.

Vuoden 2023 Yrittäjänaisena palkitaan 36-vuotias paljasjalkainen tamperelainen, Kati Vasell (Katin Kujeet). Kati on toiminut tapahtuma-alan yrittäjänä vuodesta 2010 ja ollut yhtä pitkään aktiivinen toimija sekä paikallisesti Tampereen Seudun Yrittäjänaisissa että nyttemmin myös valtakunnallisesti Suomen Yrittäjänaisissa.

Ehdotus tuli jäsenistöltä: ”Ehdotan Vuoden Yrittäjänaiseksi Kati Vasellia, joka on ollut paitsi aktiivinen toimija yrittäjänaisissa, mutta myös yrittäjänä sinnikkäästi toiminut ja selvinnyt yli alaansa erityisesti haastaneen korona-ajankin. Kati on pitkäjänteinen, luova ja innovatiivinen tekijä, joka kohtaa ihmiset hersyvänä omana itsenään vakuuttaen ammattitaidollaan omalla alallaan.

Vuosiin on mahtunut monenlaista, mutta palo yrittäjyyttä kohtaan ei ole sammunut. Kati on toiminut niin tapahtumatuottajana, esiintymiskouluttajana kuin ammattijuontajanakin sekä työllistänyt itseään lisäksi stylistinä ja yhteisömanagerin roolissa. ”Ehkä se on juuri tuo ilo ja hersyvä olemus, joka vie minua monenlaisiin työtehtäviin. Tykkään verkostoitua, tehdä erilaisia juttuja ja nautin siitä, kun minulla on monenlaisia projekteja työnalla”, Kati hymyilee.

Kati aloitti työt tapahtuma-alalla ensin omalla toiminimellä ja sitten osakkaana Maikki Media Oy:ssa (2013-2023). Korona-aika haastoi tapahtuma-alaa todenteolla, mutta sekään ei estänyt Katia yrittämästä. Kun livetapahtumat peruttiin, eikä keikkoja ollut, alkoi hän kouluttaa esiintymistä kameran edessä. ”Korona-aika vei kaikki etäpalavereihin ja kameralle esiintyminen aiheutti monissa pelonsekaista närästystä. Me loimme etäesiintymisen oppaan ja studiolta käsin koulutimme useille yrityksille ja järjestöille kameran edessä esiintymistä”, Kati kertoo.

Yrittäjyyden pyörteissä Katille on ehtinyt syntyä myös kaksi lasta, vuosina 2014 ja 2016. Vuoden 2014 vanhempainvapaalla Kati suoritti tradenomin YAMK-tutkinnon loppuun, liittyi silloin tuoreeseen Mothers in Business yhdistykseen kehittääkseen itseään, ja kävi välillä myös keikoilla. ”Minusta oli ihanaa, kun yrittäjyys mahdollisti sen, että sain olla sekä äiti että tehdä myös työtä, josta nautin!” Kati muistelee ja jatkaa: ”Lasten ollessa pieniä teimme pitkään yhtiökumppanini kanssa 4 päiväistä työviikkoa, jotta oli mahdollisuus pitää myös arkivapaita lasten kanssa.

Jo vuonna 2017 Aamulehti nosti Katin mukaan nuorten vaikuttajien listalle: ”Näistä sadasta nuoresta kuulemme vielä – Katso lista Pirkanmaan tulevaisuuden vaikuttajista” Kati oli alakategoriassa ”Talous ja työelämä”, numerolla 35. Vuosina 2017-2018 Kati toimi Tampereen Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtajana.

Lasten syntymän jälkeen edunvalvonnan tärkeys nosti päätään Katin prioriteettilistalla ja siksi hän hakeutui paikallisyhdistyksen puheenjohtajaksi ja vuonna 2020 Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen, missä Kati on edelleen mukana. ”Tasa-arvossa on vielä paljon tekemistä. Naisen euron kuuluu olla samalla viivalla miesten kanssa. Nuorten naisten ei pitäisi olla työnhakijoina huonommassa asemassa vain siksi, että he ”saattavat” synnyttää. Ja toki yrittäjän sosiaaliturvassa on paljon parannettavaa,” summaa Kati muutamia mietteitään.

Tänä keväänä Kati perusti oman yrityksen, Katin Kujeet, koska luvassa on tapahtuma-alan töiden lisäksi uusia kujeita.
Kati aloitti keväällä seksuaalineuvojan opinnot ja mielessä siintää jo jonkinlainen, vaikkapa YouTube-sarja aiheen
parissa. ”Olen esiintynyt ammatikseni koko aikuisikäni. Nyt kun kouluttaudun seksuaalineuvojaksi, voisin yhdistää nämä
kaksi asiaa ja pitää koulutuksia vaikkapa vanhempainilloissa tai nuorille seksuaalikasvatukseen liittyen. Tehdä jotain
yhteiskunnallisesti merkittävää. Pitkä tie on tämäkin, että päästään seksivalistuksen sijaan puhumaan keho-tunne-
kasvatuksesta, missä huomioidaan tautien ja ehkäisyn sijaan myös ihmisen tunteet, halut ja kehitys. Olen äärimmäisen
innoissani uusista opinnoista
”, Kati sanoo silmät hehkuen.

Kati jakaa elämäänsä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa (IG: katinkujeet). Ja sitä ihan oikeaa arkea, ei pelkkää
kiiltokuvaluksusta. ”Olen saanut palautetta nimenomaan siitä, että ihanaa kun jaat aitoja tunteita ja oikeaa arkea.
Vertaistuellinen näkökulma on minusta tärkeä
”, Kati päättää.